13. jun. 2011

Izšel je zbornik 'Rdečke razsajajo!'



Tea Hvala (ur.): Rdečke razsajajo! Intervjuji z organizatorkami feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore (KUD Mreža, 2010)
Slovenščina / angleščina, mehka vezava, 104 str., 32 čb fotografij, cena 8,00 €

V zborniku intervjujev, ki so nastali ob deseti obletnici delovanja Rdečih zor, o svojem prispevku k vidnosti feministične in kvirovske javnosti v Sloveniji razpravljajo nekdanje in sedanje (so)organizatorke festivala: Anna Ehrlemark, Mirjana Frank, Danaja Grešak, Ana Grobler, Jasmina Jerant, Ana Jereb, Anja Kocman, Jadranka Ljubičič, Urška Merc, Slađana Mitrović, Lidija Radojević, Nataša Serec, Tanja Škander, Suzana Tratnik, Daša Tepina in Vesna Vravnik.

Ustne intervjuje s sodelavkami festivala je opravila Tea Hvala, ki je v svojem magistrskem delu iz antropologije spolov Rdeče zore obravnavala kot eno redkih neakademskih feminističnih javnosti v Sloveniji, na odločitev za knjižno izdajo intervjujev pa je vplivalo predvsem dejstvo, da je pri nas izšlo zelo malo del, v katerih bi o delovanju manjšinskih javnosti razpravljali ljudje, ki jih ustvarjajo.

Citat iz knjige: "Zdi se mi, da se je z Rdečimi zorami spet začelo govoriti o feminizmu oziroma različnih feminizmih. Tega precej časa sploh ni bilo, še posebej potem, ko je zamrl Ženski center. Da se govori o feminizmu in feminizmih v današnjem času, je zelo pomembno, ker so se feministične iniciative iz osemdesetih razpršile v nevladne organizacije za boj proti nasilju nad ženskami, teoretsko delo, tudi v univerzitetne programe, domače raziskave in še kaj. To stanje in naša preljuba demokratična ureditev pa sta ustvarjala lažni vtis, da feminizma več ne potrebujemo. A ga potrebujemo, četudi morda v nekoliko drugačnih oblikah. Sama sem pogrešala dogajanje, feministične razprave in zbiranje na javnih prostorih." –Suzana Tratnik

Knjiga je naprodaj v Knjigarni Azil (Novi trg 2 in Moderna galerija) in Modrijanovi knjigarni (Trubarjeva 27), s popustom pa na sedežu KUD Mreža (Masarykova 24, AKC Metelkova mesto) v Ljubljani.

Izid knjige so omogočile številne donatorke, Mestna občina Ljubljana - Urad za mladino (Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje) in Ministrstvo za šolstvo in šport - Urad za mladino.

Ni komentarjev: