5. jul. 2010

Delavnica 'Svetovi drugih' v Škratovi čitalnici



Škratova čitalnica
vabi na delavnico

SVETOVI DRUGIH
Skupinsko pisanje feministično-queerovskih znanstvenofantastičnih zgodb


Delavnico bomo začele/i s pogovorom o posebnostih znanstvene fantastike in feministično-queerovskih idejah, ki žanr spreminjajo. Sledila bo skupna odločitev o dogajalnem času, prostoru in likih, ki bodo nastopili v naših zgodbah. Zanimali nas bodo liki, ki poosebljajo različne ideje in spole; liki, ki spreminjajo spol(e); liki, ki tega ne zmorejo, nočejo ali ne znajo; punce in dečki, ki se srečujejo z vesoljci, kiborgi, pošastmi in drugimi čudaškimi bitji.

Za dobri dve uri se bomo odpovedali/e individualnemu avtorstvu in se, kar se vsebine zgodb tiče, pustili/e presenetiti lastni domišljiji. Če misliš, da ne znaš pisati, da nimaš dovolj izkušenj ali nobene inspiracije – potem je to delavnica zate, saj bo za naše zgodbe bolj kot tvoj ali moj talent pomembno to, kako bomo razumeli in nadaljevali delčke zgodb, ki so jih napisali drugi udeleženci.

Delavnica se zgleduje po nadrealistični igri »slastno truplo« (angl. exquisite corpse), pa tudi po stripovski in glasbeni skupinski improvizaciji. Vsakdo bo začel pisati svojo zgodbo, po petnajstih minutah jo bo podal drugemu udeležencu, ki bo napisano prebral in v naslednjih petnajstih minutah zgodbo nadaljeval po lastnem okusu. Zgodbe bodo krožile, dokler ne bo vsak udeleženec prispeval svoje pisave k vsaki zgodbi. Če nas bo (na primer) šest, bo tako v uri in pol nastalo šest zgodb. Delavnico bomo zaključile/i z zelo glasnim branjem in cmokanjem – smoki, sok in smeh zagotovljeni!

Delavnico bo vodila Tea Hvala.

V soboto, 10. julija 2010 ob 17h
pred Škratovo čitalnico (bibliobus), AKC Metelkova mesto, Ljubljana

Delavnica je brezplačna. Predhodna prijava ni potrebna. Prinesi svoje pisalo! Kasneje zgodbe lahko ilustriramo in oblikujemo v knjižico ali/in jih objavimo na spletu.

Delavnica kljub dostopnosti orodij za sočasno skupinsko delo na spletu vztraja pri izvedbi v »resničnem« prostoru in času ter uporabi staromodnih pripomočkov kot sta pisalo in papir, ker se bomo na ta način osredotočili na zgodbo in drug drugega, ne pa na popravljanje »zatipkanih« napak.

Primeri zgodb, ki so nastale na podobnih delavnicah l. 2008 na festivalu Ladyfest v Amsterdamu (vabilo in zgodbe), lani na konferenci Civilmedia v Salzburgu (vabilo in zgodbe), letos v ŠKUC-u (zgodbe) in na London Zine Symposiumu (zgodbe).


Kako najti Škratovo čitalnico?
Škratovo čitalnico in Knjižni park boste po novem našli, če se po vstopu skozi glavni vhod v AKC Metelkova mesto (z Masarykove ulice) napotite mimo stave Pešci (stavba, v kateri je bila Škratova čitalnica zadnjih nekaj let) in na koncu te stavbe zavijete desno, naredite še nekaj korakov do konca dvorišča in se še enkrat obrnete na desno.

Če pa v Metelkovo mesto vstopite z Metelkove ulice, pa se napotite najprej mimo Celice, nato skozi Trg brez zgodovinskega spomina (kjer sta Menza pri koritu in Klub Gromka) ter na koncu Trga zavijete levo mimo Jalle Jalle in potem samo še naravnost do konca dvorišča, kjer boste na desni strani (za stavbo Pešci) ugledali Škratovo čitalnico na kolesih!

Škratova čitalnica je projekt KUD Anarhiv. Knjižni park je skupni projekt KUD Anarhiv in KUD Mreža.
Ilustracija bibliobusa: Alen Kopić

Ni komentarjev: