29. mar. 2017

Izšel je zbornik Osemdeseta o osemdesetih



Pravkar je izšla publikacija Osemdeseta o osemdesetih, ki vključuje tekste teoretičark in teoretikov generacije, rojene v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ki z današnjega stališča proučujejo nekatere ključne tekste in pa razmerja med politiko, družbo, kulturo in umetnostjo tistega desetletja.

Moj esej "'Iritantno': ločeno delovanje žensk v novem feminizmu osemdesetih" obravnava družbenopolitične razmere, v katerih sta se v Ljubljani ob koncu sedemdesetih let 20. stoletja začela oblikovati novi feminizem in v tem okviru praksa (od moških in države) ločenega delovanja žensk. Poudarek je Ženski sekciji pri Sociološkem društvu in skupini Lilit kot prvih izključno ženskih skupinah v Ljubljani (po ukinitvi slovenske sekcije AFŽ).

Lilit bo predstavljena tudi na razstavi Večmedijske prakse in produkcijska prizorišča: Osemdeseta skozi prizmo dogodkov, razstav in diskurzov – 2. del, ki se 5. aprila ob 20h odpre v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Več o razstavi. FB dogodek.

Avtorji prispevkov v zborniku: Tea Hvala, Anej Korsika, Kaja Kraner, Aleš Mendiževec in Tjaša Pureber. Urednica publikacije: Bojana Piškur

Izraz civilna družba je bil v Sloveniji prvič umeščen v takratna družbenopolitična dogajanja na simpoziju Kaj je alternativa? novembra 1983 v disku FV v Ljubljani. Pojem civilne družbe je pri nas izhajal iz precej drugačnih izhodišč kakor v drugih vzhodnoevropskih državah: ne iz disidentstva in drže »civilna družba proti državi«, temveč je predvsem pomenil povezovanje med raznoličnimi novimi družbenimi gibanji in odpiranje »novih oblik družbenosti«, ki pa niso bile zgolj »opozicija« obstoječim oblastem. Pri tem je pomembno vlogo igrala tudi alternativa, temelječa na različnih oblikah drugačne kulturne produkcije »od spodaj« (množična kultura, gledališče, hepening, moda, glasba, video, likovna produkcija). Več o knjigi.

Zbornik je del širšega projekta OSEMDESETA skozi prizmo dogodkov, razstav in diskurzov v Sloveniji in Jugoslaviji, ki poteka v Moderni galeriji. OSEMDESETA so hkrati tudi del mednarodnega partnerstva muzejev Internacionala, v katerem je eden od partnerjev tudi Moderna galerija.

Ni komentarjev: