15. jan. 2016

Delavnica o seksizmu v oglaševanju na Gimnaziji JV Idrija

Delavnica za dijake Gimnazije JV Idrija v okviru 4. Kulturnega maratona
Seksizem v oglaševanju

Kaj je seksizem? Kako ga prepoznamo v oglasih?

Na ti dve vprašanji bomo odgovorile_i* s pomočjo oglasov iz revij in uličnih panojev, ki s podobami razgaljenih žensk (in redkeje moških) tržijo celo vrsto izdelkov in uslug, čeprav za njihovo oglaševanje, nakup in uporabo razgaljenost ni potrebna. Ogledali_e si bomo tudi grafite, s katerimi je skupina feminističnih aktivistk v Ljubljani prekrila ulične oglase, za katere je presodila, da so seksistični.

Odziv na sporni oglas Zavarovalnice Maribor.

V drugem delu delavnice si bomo ogledale_i nekaj revij za ženske (npr. Cosmopolitan, Jana) in revij za moške (npr. Moški svet, FHM). Oglase iz enih in drugih bomo primerjale_i, da bi ugotovili_e, kako se razlikujejo in v čem so si podobni. Zanimalo nas bo, kaj oglašujejo in kako upodabljajo ženske in moške. Za konec bomo oglase iz ženskih revij “prevedli_e” v moški spol (in obratno) in se pogovorili_e o tem, kaj se je s tem spremenilo.  

Delavnico vodita Ana Čigon in Tea Hvala.
Poteka v petek, 29. januarja 2016, od 17h do 19h, na Gimnaziji Jurija Vege Idrija.


S seboj prinesite oglase iz revij, ki upodabljajo razgaljene ženske ali moške.

*Podčrtaj med ženskim in moškim slovničnim spolom vizualno odpre prostor za ljudi, ki se ne opredeljujejo kot ženske ali moški.



Mag. Ana Čigon deluje na področju videa, performansa in novih medijev. V svojih novejših umetniških projektih se ukvarja s feminističnimi tematikami, predvsem z vprašanjem podreprezentiranosti umetnic in s pomenom problematiziranja vzorcev zgodovinjenja umetnosti. Na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana poučuje video, film in multimedije.

Mag. Tea Hvala je piska, prevajalka in avtorica radijskih oddaj. Piše o feminističnem aktivizmu in umetnosti, prevaja prozo in humanistiko, v Cerknem pa soorganizira festival Deuje babe. Na Radiu Študent s sodelavkami pripravlja Sektor Ž, mesečno oddajo o feminizmu. Občasno vodi delavnice skupinskega pisanja znanstvene fantastike Svetovi drugih.
Delavnica na Gimnaziji Jurija Vege Idrija bo potekala v okviru Kulturnega maratona. Avtorici se za gostovanje na dogodku zahvaljujeva prof. sociologije Nataši Graovac in vodstvu gimnazije.

Ni komentarjev: