15. mar. 2013

Svetovi drugih v mestni knjižnici - zgodbe

Kako se bomo zmenili za temo pisanja?
Skuhali bomo ričet.
Čimbolj počasi, vsak dan po malem. 


Zgodbe v tej spletni knjižici so nastale na delavnici skupinskega pisanja proze Svetovi drugih, ki je potekala 12. in 13. marca 2013 v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani v organizaciji Borze znanja. 


 


Zakaj Svetovi drugih? Ker je za skupinsko pisanje bolj kot tvoja nadarjenost ali izvirnost pomembno to, da se trudiš razumeti pisanje ljudi, ki čutijo, razmišljajo in živijo drugače od tebe.

Če bi na Zemlji pristali vesoljci in bi skupaj malo več razmišljali, bi bile vse tri zelo zadovoljne.

Nada Čučnik Majcen, Tajda Liplin Šerbetar, Kristina Rajgelj in Tea Hvala smo pisale po metodi izvrstno trupelce, ki so jo razvili nadrealisti. Vsaka je začela pisati svojo zgodbo in jo čez čas podala drugi udeleženki. Ta jo je prebrala in nadaljevala po lastnem okusu. Zgodbe so krožile, dokler nismo vse prispevale k vsem zgodbam. Gospa Nada se je udeležila samo prvega srečanja, Kristina pa se nam je pridružila tik pred koncem, zato so nastale le tri zgodbe namesto štirih.

Preden smo se lotile pisanja zgodb, smo se ogrevale s krajšimi vajami. V prvi je ena od udeleženk zapustila sobo, medtem ko je druga povedala tretji udeleženki nekaj o sebi - svojo pravo ali izmišljeno biografijo. Ko se je prva udeleženka vrnila v sobo, ji je tretja povedala biografijo druge v prvi osebi. Potem so se vloge zamenjale.

O čem govorijo tvoje najljubše knjige?
O prijateljih, ki gredo kampirat.


Po tej vaji v vživljanju v drugega smo se lotile vprašanj in odgovorov. V tej igri (za dve ali tri osebe) ena na list papirja napiše vprašanje, druga in tretja pa - ne da bi vprašanje sploh videli - napišeta odgovor. Na podoben način poteka tudi igra pogojna poved (ali silogizem, če jo igrajo trije).

Če bo v nedeljo sonce in si bomo izmislile novo zgodbo, bo naša knjiga zelo dobra in uspešna.

Pisale smo v brezplačnem odprtokodnem spletnem orodju Booktype, ki je pred vami. Namenjeno je skupinskemu pisanju, urejanju in izdajanju knjig v formatih za tisk na zahtevo in e-formatih za večino bralnikov.

Kaj se bo zgodilo v četrtek?
Sneg se bo talil, kosi bodo peli ob petih zjutraj, mularja se bo igrala na ulici.
Sonce ne bo svetilo, zato bomo žalostni.


Uživajte v branju!

Ni komentarjev: