6. dec. 2016

Podzemlje (nadaljevanje zgodbe o velikem blatarju)

Podzemlje (PDF).

Podzemlje je tretji del zgodbe o vélikem blatarju in moj prispevek k intermedijski instalaciji Senescence: utekočinjeni čas. S soavtoricama, Robertino Šebjanič, ki je sodelovanje spodbudila, in speleologinjo Andreeo Oarga Mulec iz Laboratorija za raziskave v okolju Univerze v Novi Gorici jo predstavljam na 17. festivalu Pixxelpoint.

Zgodbo sem napisala konec novembra. Bata Leviki jo je samozaložil 2. decembra v petdesetih fotokopiranih in brezplačnih izvodih. Knjižica je (bila) do 9. decembra na voljo v Mestni galeriji Nova Gorica v sklopu instalacije Utekočinjeni čas. V četrtek, 8. decembra, ob 15h smo vse tri avtorice v galeriji predstavile naše delo v okviru vodstva po razstavi, ki ga je pripravila Rene Rusjan, kuratorka letošnjega Pixxelpointa.

Prvi del zgodbe, Izvajanje vélikega blatarja, je izšel leta 2007 v samozaložbi Damijana Kracine, ki je v okviru projekta Galapagos (soavtor: Vladimir Leben) ustvaril tudi skulpturo Véliki blatar, po kateri je nastala zgodba. Drugi del, video Evakuacija Cankarjevega doma, je pod naslovom Véliki Blatar News na voljo na njegovem JuTub kanalu.

Hvala Damijanu Kracini za (kot kaže, večno) inspiracijo, hvala Juretu P., ker je dve uri pred odprtjem razstave s šivalnim strojem šival hrbte prvih devetih (neoštevilčenih, neobrezanih, a kaj čmo) knjižic in jih pravočasno pripeljal v Gorico, hvala Barbari Cerkvenik za natančen jezikovni pregled kljub časovni stiski, hvala Blažu Jerebu za spenjanje in obrezovanje z ostro tiskarsko mašino, hvala CMAK-u za giljotino in Small but Dangers za spenjače, papir in samotarsko taščico. Hvala tudi festivalu Pixxelpoint za finančno pomoč pri izdaji knjižice. 

Več fotografij in videov s festivala si lahko ogledate na Pixxelpointovi FB strani.


 

Fotografije: Robertina Šebjanič


Ni komentarjev: