27. nov. 2016

Instalacija 'Senescence: utekočinjeni čas' na festivalu Pixxelpoint v Novi Gorici

V petek, 2. decembra, se v Novi Gorici začenja 17. mednarodni festival sodobnih umetniških praks Pixxelpoint. Letošnjo edicijo kurira Rene Rusjan, vizualna umetnica, pedagoginja in soustanoviteljica Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici, ki je v uvodniku zapisala: 

Mi. Smo to mi in vi, jaz in ti, so to tudi oni – in kdo so? Smo to Goričani, Slovenci, Evropejci, kristjani, ateisti, revolucionarji, mame, otroci, družine, take in drugačne? So oni, ki prihajajo tudi mi, smo mi tisti, ki ostajamo, ali morda odhajamo? Smo mi tisti, ki živimo tu in zdaj, ali vsi, ki smo kdaj in kdaj bomo živeli? Kdo smo mi? Kdo vse smo lahko mi? Človek? So živali tudi mi? Kaj pa druga bitja tega planeta, so tudi mi? Tudi, če dihajo na škrge ali sploh ne dihajo? Smo mi skupaj s tistimi za ozvezdji, ali so to oni, ste to vi? Kaj si imamo povedati, mi?
  
KatalogSpletna stran * FB dogodek

Z umetnico Robertino Šebjanič in znanstvenico Andreeo Oarga-Mulec smo za Pixxelpoint pripravile intermedijsko instalacijo "Senesence: utekočinjeni čas", ki bo med 2. in 9. decembrom razstavljena v Mestni galeriji Nova Gorica. V četrtek, 8. decembra, bo po obisku laboratorijev in raziskovalnih centrov Univerze v Novi Gorici sledil obisk naše instalacije. Ekskurzija "Mi – prostori znanosti, prostori umetnosti" se prične ob 10h zjutraj in predvidoma traja do 15h. Za brezplačni prevoz se lahko prijavite na mestnagalerija@kulturnidom-ng.si.


Robertina Šebjanič, Tea Hvala, Andreea Oarga-Mulec
Senescence: Utekočinjeni čas
Intermedijska instalacija (zvok, objekt, besedilo), 2016



















Projekt s čutno potopitvijo v tišino, hlad in temo podzemnih jam obiskovalcem približa okolje, v katerem izraz »mi« ni rezerviran za ljudi. Za živa bitja v tem ekstremnem habitatu biološki čas teče počasneje kot za ljudi, medtem ko neživa narava milijone let geološkega časa beleži v milimetrih rasti. Hkratno raztezanje in krčenje časa je človeku težko doumljivo, a pronicanje vode, ki ju omogoča, in kapljanje srebrnih kapljic, ki odzvanja v tišini jam, nam dajeta slutiti, da smo vpeti v svet, ki je veliko večji od nas. Utekočinjena časovna kapsula s treh avtorskih vidikov interpretira okolje, kjer čas in prostor kljubujeta človeški zaznavi.

Svetovanje in tehnični razvoj: Slavko Glamočanin
Svetovanje: Miha Colner

Posebna zahvala: doc. dr. Lilijana Bizjak Mali, dr. Janez Mulec, Gregor Aljančič, Slavko Glamočanin, Miha Colner, Rene Rusjan, prof. dr. Urška Lavrenčic, Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, Fakulteta za znanosti o okolju Univerze v Novi Gorici, Moderna galerija, Bunker, Damijan Kracina, Franjo Drole (Inštitut za raziskovanje Krasa), Jure Pirih, mojster steklopihaštva Peter Kolobarič.

Projekt je nastal s podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Robertina Šebjanič je intermedijska umetnica. V svojih delih umetnost prepleta z znanostjo in tehnologijo. Zadnja leta raziskuje predvsem žive sisteme, svoje umetniško-raziskovalne procese pa običajno izoblikuje v avdio-vizualne performanse, zvočna dela in kompleksne potopitvene postavitve/instalacije. Spletna stran: http://robertina.net/

Andreea Oarga-Mulec je raziskovalka na področju znanosti o okolju. Njeno delo med drugim vključuje preučevanje ekologije in življenja v podzemnih ter površinkih habitatih kakor tudi njihovo varstvo in zaščito po trajnostnih načelih s poudarkom na preprečevanju onesnaženja ter inovativnimi načini čiščenja odpadnih voda.

Tea Hvala piše. V svojih esejih, zgodbah in radijskih prispevkih s feministične perspektive obravnava manjšinske javnosti ter aktivistična in umetniška prizadevanja za njihovo vidnost. Zgodovinski spomin na pretekle boje za splošno pripoznanje specifičnih zahtev in estetik povezuje s sodobnimi boji (tudi) v jeziku znanstvene fantastike, ki daje slutiti vse tisto, česar še ni, a bi lahko bilo - in mogoče bo. Blog: http://prepih.blogspot.com

Sodelujoči umetniki in umetnice na Pixxelpointu 2016: Robertina Šebjanič, Andreea Oarga Mulec, Tea Hvala, Jasna Hribernik, Antonio Della Marina, Alessandra Zucchi, Denis Mavrič, Paul Bush, Niloufar Tajeri, Gal Kirn, Tanja Lažetić, Helene Thuemmel, Rawan Hourani, Sabina Đogić, Anja Medved, Nadija Mustapić, Toni Meštrović, Vesna Bukovec, Widad Tamimi, Nika Avtor, Anja Golob, Nemanja Ćađo, Nina Šorak, Urša Adamič, Pila Rusjan, Gaja Kutnjak, Elena Fajt, Lucija Jankovec, Dejan Krajnik, Neja Kaligaro, Valerie Wolf Gang, Ruobing Wang, Petra Varl, Metod Blejec, Una Rebić, Miha Colner, Slavko Glamočanin, Postaja Topolove/Stazione di Topolò, SMO – Slovensko multimedialno okno.

Ni komentarjev: