16. apr. 2016

Sektor Ž: Mens rebellis in corpore rebello


V aprilski oddaji Sektor Ž bomo odstirale feministične analize izbranih področij iz ginekologije in psihiatrije, ki posegajo v naša uporna telesa in duševnosti.

Zala Turšič bo pripravila prispevek o endometriozi, bolezni, ki je pogostejša kot npr. rak dojke, marec pa je bil tudi mesec osveščanja o tej problematiki. Pri endometriozi se tkivo, podobno sluznici maternice, pojavlja izven nje in povzroča kronične bolečine, kar se prepogosto diagnosticira in zdravi šele po več letih od nastopa težav.

Nadaljevale bomo s poročilom Tee Hvala o pobudi stranke Združena levica za pomembno znižanje obdavčitve vložkov, tamponov in menstrualnih skodelic, s čimer bi uporabnice_ki potrošile bistveno manj.

Oddajo bo zaključil intervju z italijansko anarhistko, feministko, antiklerikalko in neodvisno raziskovalko Chiaro Gazzola, ki je v začetku marca v koprskem INDE-ju predstavila svojo knjigo "Fra diagnosi e peccato – la discriminazione secolare nella psichiatria e nella religione" (Med diagnozo in grehom – sekularna diskriminacija v psihiatriji in religiji). O izumljanju in zdravljenju duševnih motenj, s katerimi je psihiatrija ob pomoči verskih institucij oz. prek tesne prepletenosti z njihovo dediščino disciplinirala ženske, svojem pogledu na zdravljenje in institucionalizacijo ter še čem, se je pogovarjala z Markom Karlovčcem.

Oddajo pripravljajo Zala Turšič, Tea Hvala in Marko Karlovčec, v etru bo Teja Oblak.

V soboto, 16. aprila 2016, ob 12h na Radiu Študent. Kasneje v arhivu.

Ni komentarjev: