1. dec. 2015

Svetovi drugih v Murski soboti, 9.-11. dec. 2015

Mobilni kultivator in Zavod DrMr predstavljata

Znanstvenost fantastike / Fantastika znanstvenosti


Zaključni MIKKlab se bo odvil v sodelovanju z zavodom DrMr, in sicer kot prvi v seriji koncepta Mobilni kultivator. Slednji je nastavljen tako, da bo skozi participativno udejstvovanje ustvarjalcev in udeležencev raziskoval trenutno stanje in dojemanje človeka v njegovi naravni in kulturni danosti, ter preko tega kultiviral in osveščal o možnih alternativah sodobnega sobivanja. Zaradi abstraktnosti in občasne neoprijemljivosti pojmov, smo se odločili, da začnemo z dvema na videz nasprotnima področjima, ki poskušata osmisliti svet okoli nas: znanostjo in umetnostjo. Gre namreč za poskus zamišljaja kvalitet razmerij med posameznimi umetniškimi praksami in znanstveno metodo, možnostmi interpretacije sveta okoli nas, in ubesedovanja alternativ, katere nam ponujajo.

Eno od bolj zanimivih presečišč znanosti in umetnosti je znanstvena fantastika, meja med obema pa se tu velikokrat zamegli. Zato se bomo za poskus boljšega razumevanja lotili dekonstrukcije in konstrukcije praks, ki znanstveno fantastiko osmišljajo. V prvem sklopu, poimenovanem Znanstvenost fantastike se bomo skozi delavnice seznanili z nekaterimi metodološkimi pristopiti soustvarjanja alternativnih svetov v besedi, sliki in zvoku. Medtem ko prvi sklop črpa iz metodoloških nastavkov za osmišljanje alternativnih svetov, pa se bo sklop Fantastika znanstvenosti naslanjal na interpretacije v živo z uporabo gradiva iz delavnic, ter preteklih, trenutnih in prihajajočih projektov nastopajočih. 


Od sreda, 9., do petka, 11. decembra 2015, v MIKK-u v Murski Soboti. FB dogodek.


 *

ZNANSTVENOST FANTASTIKE
Javne delavnice
 9.-10. december, 16:00 - 19:00:

Svetovi drugih (Tea Hvala) 
Graf-a-ton (Izland)
Nasnemavanje znanosti (Joe Bentley, Matej Končan)


FANTASTIKA ZNANSTVENOSTI
Večer performativnih dejanj
11. december, 20:00 - 22:00:


POSKUS V PRIKAZU FANTASTIKE ZNANSTVENOSTI: OD DNA KOKTEJLA DO SRČNEGA ELEKSIRJA : Kat Austen, Joe Bentley, Danilo Ivanuša, Črtomir Just, Bara Kolenc, Matej Končan, Gašper Milkovič Biloslav, Robertina Šebjanič in Marko Vivoda

11. december, 22:00 - 04:00:
JUNEsHELEN
https://soundcloud.com/juneshelen
just kleemar
https://soundcloud.com/kleemar
Evol Ai
https://soundcloud.com/qualiass-records
Leemajik
https://soundcloud.com/leemajik
Ohm Fat
https://soundcloud.com/ohmfat
Kid Suda
https://soundcloud.com/kidsuda

Od 20:00 do 22:00 vstop prost, po 22:00 vstopnina 2 EUR.


*
 
Svetovi drugih: literarna delavnica skupinskega pisanja znanstvene fantastike (Tea Hvala)
Na delavnici bomo s skupnimi močni raziskali smešna naključja in poetična sovpadanja, do katerih pride v procesu skupinskega pisanja. Ne bomo čakali na inspiracijo, pa tudi potek naših zgodb nas ne bo pretirano skrbel. Namesto tega se bomo poigrali z idejami, ki jih bomo zapisali s pomočjo dveh metod pisanja: izvrstno trupelce in cut-up (rezanje).

Izvrstno trupelce je nadrelistična metoda pisanja. Vsakdo bo začel pisati svojo zgodbo in jo čez čas podal drugemu udeležencu. Ta jo bo prebral in nadaljeval po lastnem okusu. Zgodbe bodo krožile, dokler ne bomo vsi prispevali svoje pisave k vsem zgodbam.

Cut-up ali metodo rezanja so izumili Dadaisti. Gre za svojevrsten kolaž; rezanje na koščke ali razstavljanje že obstoječega besedila, iz katerega bomo sestavili novo umetniško delo.

Na prvem srečanju (9. decembra) se bomo pogovorili o naših najljubših znanstvenofantastičnih knjigah in utopičnih idejah, ki jih želimo raziskati na delavnici. Potem bomo napisali naše lastne zgodbe in jih prebrali drug drugemu.

Naslednji dan (10. decembra) bomo predebatirali, kar smo napisali, in se odločili, ali želimo svoje zgodbe izboljšati. Zgodbe bomo uredili, razrezali, na novo sestavili in lektorirali, medtem ko jih bomo pretipkavali na računalnik. Na koncu bomo oblikovali skupno fotokopirano knjižico (zin) z našimi zgodbami (vsaka udeleženec bo prejel svojo kopijo). Najboljša dela bodo predstavljena na zaključnem perfromativnem večeru (11. decembra).

Delavnice so brezplačne in odprte za vse, število udeležencev je omejeno na 12 ljudi. Nobena predhodna znanja iz pisanja niso potrebna. Zaželjeno je, da s sabo prinesete časopise, revije in druge tiskovine, ki jih želite razrezati. Prijavite se lahko do 8. decembra na e-poštni naslov info@mikk.si ali po telefonu 02 534 98 90.

Tea Hvala eksperimentira s skupinskimi metoda pisanja od leta 2008. Rada bere znanstveno fantastiko, še posebej tisto, ki šviga med žanri in spoli. Delavnice skupinskega pisanja imenuje Svetovi drugih, ker meni, da je za skupinsko pisanje bolj kot tvoja nadarjenost ali izvirnost pomembno to, da se trudiš razumeti pisanje ljudi, ki čutijo, razmišljajo in živijo drugače od tebe.
Več o preteklih delavnicah: http://prepih.blogspot.de/p/svetovi-drugih-in-other-worlds.html

*

Graf-a-ton (Izland)
Na delavnici Graf-a-ton se bomo potopili v procese nastajanja analognih vizualij na najbolj klasičen način, pri katerem se slika ustvarja v živo in jo samo s pomočjo svetlobe, leče in ogledala projiciramo na izbrano površino. Pri tem bomo uporabljali grafoskope in različne materiale, s katerimi bomo vplivali na lastnosti svetlobe in s tem na projicirano sliko.


Prvi dan delavnice (9. decembra) bo namenjen krajšemu uvodu, ki mu bo sledilo eksperimentiranje v praksi, s tekočinami, barvili in raznimi predmeti različnih prosojnosti, ki bojo udeležencem na voljo. Na koncu se bodo udeleženci razdelili v skupine in naredili načrt za samostojne projekte, ki jih bodo izvedli naslednji dan. Drugi dan (10. december) bodo udeleženci razvili svoje projekte in pripravili gradivo za skupno predstavitev na vizualnem jam sešnu!

Delavnice so brezplačne in odprte za vse. Nobena predhodna znanja niso potrebna. Zaželjeno je, da s sabo prinesete barvne folije, papir in karton. Prijavite se lahko do 8. decembra na e-poštni naslov info@mikk.si ali po telefonu 02 534 98 90.

Dvojec Izland, ki ga sestavljata Gašper Milkovič Biloslav in Marko Vivoda, razvija inovativne oblike VJ-­janja, s katerim se distancira od vse­ prepogostega digitalnega ustvarjanja. Izland raziskujeta možnosti ustvarjanja abstraktnih vizualnih realnosti, osnovanih na eksperimentiranju z raznimi analognimi tehnikami. Njuno delo navdihujejo kemijski poizkusi, interaktivna umetniška dela, eksperimentalni film in animacija, principi kimatike in mehanske igračke. Ustvarjata žive vizualne performanse, instalacije ter vizualije za koncerte in liveact­e. Več o preteklih projektih: https://vimeo.com/izland

*


Nasnemavanje znanosti: ustvarjanje avdio-vizualnega vesolja iz nič (Joe Bentley, Matej Končan)

Tekom dvodnevne delavnice bomo ustvarjali zvočne slike, ambient in zvočno imaginacijo, s katerimi bomo predstavili vizualno delo ostalih delvnic. Zvočno podlago pisanim in grafičnim oblikam. Sledili bomo podobnim pristopom, kot tistim zvočnega oblikovalca Bena Burttsa, ko so ga prosili, naj ustvari “zvoke” Vojne zvezd.

Prvi dan se bo osredotočil na snemanje vseh vrst organskih in analognih zvokov z inštrumenti, glasom, najdenimi predmeti, gospodinjskimi pripomočkov idr. Drugi dan bomo te posnetke uredili in obdelali in delavnica bo tako hkrati tudi uvod v programsko opremo, kot sta Ableton Live in Logic. V slednih bomo uporabili sodobno tehnologijo za pospešitev, upočasnitev, rezanje, urejanje in plastenje zvokov v “zvočne palete”, ki bodo uporabljene za spremljavo in barvanje rezultatov zaključnega perfrormativnega dejanja Poskus v prikazu fantastike znanstvenosti.

Delavnice so brezplačne in odprte za vse. Nobena predhodna znanja niso potrebna. Prijavite se lahko do 8. decembra na e-poštni naslov info@mikk.si ali po telefonu 02 534 98 90.

Joe Bentley se več kot 20 let ukvarja z zvočnimi dimenzijami, ki prepletajo naš vsakdanjik. V tem času si je pridobil sloves po svojih skrajnih, a vendar v poslušalce usmerjenih DJ setih, preciznim smislom za čas in surovih turntablističnih veščinah. V zadnjih letih se posveča produkcijski plati svojega življenja, iz zvočnega pa se vse bolj nagiba v performativno gledališko in filmsko področje.

Matej Končan že 15 let ustvarja elektronsko glasbo in raziskuje nove možnosti simbioze analognega z digitalnim, hkrati pa je aktiven tudi na področju vizualnega ustvarjanja. Ustvarjal je tudi glasbo za gledališke predstave in igral klaviature v različnih glasbenih skupinah. Trenutno se posveča predvsem ustvarjanju lastne glasbe in novim možnostim interaktivnega spajanja le-te z vizualnim.

Ni komentarjev: