24. nov. 2015

Biotehnologijo (in koktajle) ljudem!




Robertina Šebjanič: DNK koktajl
Tea Hvala in Small but dangers: Svetovi drugih

Petek, 27. november 2015, CMAK Cerkno 


Kakšen bi bil svet, v katerem bi se biotska raznovrstnost večala s pomočjo evolucije in biotehnologije, če slednje ne bi vodila želja po dobičku, temveč cela vrsta umetniških, kulinaričnih in drugih vzgibov, ki bi vznikali sproti, med ustvarjanjem v cenovno dostopnih kuhinjskih laboratorijih?

Genski inženiring je znanstvenicam/kom dal silno moč. Nastopajo v vlogi tehnoloških stvarnikov novih živih bitij in s tem utrjujejo človeško samoljubje, po katerem je vsa narava podrejena potrebam ljudi. Številni mediji nas v isti sapi prepričujejo, da se v genih skriva odgovor na vsa vprašanja, tudi družbena in psihološka.

Toda na zemlji že sedaj živi preko osem milijonov vrst, pri čemer ljudje večine sploh ne poznamo. Včasih se zdi, da niti človeške ne poznamo prav dobro.

Z znanstvenega vidika je vsak pomislek o dejanski uporabi biotehnologije mogoče zavrniti kot moraliziranje prestrašenih nevednežev. S filozofskega vidika je logika, po kateri je vsako tehnologijo nujno uporabiti samo zato, ker obstaja, deterministična na podoben način kot ravnanje človeka, ki zaradi strahu pred spremembami vztraja pri starih navadah in prepričanjih. A obstajajo še drugi vidiki.

Umetniške in kulinarične vidike biotehnologije bomo spoznavali v petek, 27. novembra 2015, v CMAK-u Cerkno.


16h-19h: Svetovi drugih 
Na delavnici Svetovi drugih bomo na glas razmišljali o biotehnologiji s pomočjo literarnih in likovnih tehnik, primernih za skupinsko delo: kolaža in slastnega trupelca. S seboj prinesite izrezke iz časopisov ali revij (članke, fotografije, reklame) na temo genskega inženiringa in drugih področij, povezanih z biotehnologijo (biologije, kemije, farmacije, medicine, kmetijstva ipd.). Nekaj gradiva bo že pripravljenega. Nastala dela bomo razstavili v CMAK-u in objavili v knjižici. Delavnico vodijo Tea Hvala in Small but dangers.

Tea Hvala piše in prevaja feministična besedila, najraje znanstveno fantastiko. Delavnice skupinskega pisanja Svetovi drugih vodi od leta 2008. Od oktobra letos s Small but Dangers pripravlja radijsko oddajo Pisani svet. http://prepih.blogspot.si/

V tandemu Small but dangers sodelujeta Mateja Rojc in Simon Hudolin Salči. V svojih slikah, videih, performansih in akcijah izprašujeta vizualne režime v času zasičenosti z medijskimi podobami resničnosti. http://smallbutdangers.cerkno.net/

Več o Svetovih drugih: http://prepih.blogspot.si/p/svetovi-drugih-in-other-worlds.html


20h: DNK koktajl
Bioumetnica Robertina Šebjanič bo predstavila dokaj preprost postopek ekstrahiranja DNK iz rastlin in pripravila »koktajl«, v katerem je s prosim očesom vidna DNK jagod. Jagodni DNK koktajl je sestavljen iz jagodnega pireja in alkohola. Ker jagodni DNK vsebuje zelo dolg polimer, se grudice DNK-ja združijo z alkoholno plastjo in skupaj tvorijo dovolj dolge pramene, da so vidni brez mikroskopa. 

Jagodni DNK koktajl (Vir: YouTube)


Poleg tega (komaj pitnega) napitka bomo skupaj pripravili nekaj slastnih koktajlov, zazrtih v vesolje, denimo polarni sij in možgansko krvavitev vesoljca. Okušali jih bomo ob videoprojekciji gurmanskih odlomkov iz znanstvenofantastičnih filmov in futuristični glasbi po izboru Robertine Šebjanič.

Robertina Šebjanič ustvarja intermedijsko umetnost in bioumetnost. Med njene odmevnejše projekte spada zvočno-vizualni performans Aurelia 1+Hz, v katerem je proučevala meduze, in Humalga, genetski hibrid med človekom in algo, ki ga je ustvarila v sodelovanju z bioumetnico Špelo Petrič. http://robertina.net/

Udeležba na obeh dogodkih je brezplačna. Podpirata ju Občina Cerkno in CMAK

Facebook vabilo.
Naslovnica: Tea Hvala & Jure Pirih

Ni komentarjev: