2. jun. 2011

Izšel je zbornik 'Feminizam: politika jednakosti za sve'

V knjigi Feminizam: politika jednakosti za sve (posebna številka beograjske revije ProFemina) je izšla daljša verzija mojega eseja Težave s queerom (krajša je izšla v letošnji februarski št. revije Tribuna.) Zajeten zbornik, ki je na voljo v tiskani in spletni PDF izdaji, sta uredila Jelena Petrović in Damir Arsenijević.

Iz njunega uvoda: Knjiga Feminizam: politika jednakosti za sve nastala je kao rezultat zajedničkog rada istraživačica, teoretičarki, kulturnih radnica, aktivistkinja, od kojih su neke, silom prilika, postale i organizatorke, fondrejzerke i birokratkinje - ukratko, feministkinja koje su svojim angažiranjem i prisutnošću na različitim mestima i u raznim prilikama, u poslednjih deset godina, pokazale da je teško, ali moguće i nadasve potrebno misliti i živeti feminizam. Danas se feminizmi suočavaju sa ponavljanjem lekcija iz prošlosti, iz kojih pokušavamo da shvatimo i odredimo nove-stare feminističke paradigme: emancipacije, jednakosti i solidarnosti, a sve to u ime nove kolektivnosti.

Radovi u knjizi, kao aktuelna tekstualnost iz koje proizlaze i u koju se pretaču svakodnevne materijalne prakse, bave se upravo ovim feminističkim paradigmama i govore o nužnosti stvaranja novog kolektiva koji angažuje i menja ne samo okoštale akademske, kulturne, političke javne prostore i njihove raspršene identitarno-kompetitivne diskurse već i nas same. Knjiga nas je podstakla da postavimo niz pitanja i potražimo odgovore koji bi omogućili stvaranje zajedničke platforme za rad i njegove učinke u različitim, prepletenim poljima društvene javnosti. (...) Zašto ta kolektivnost mora biti nova i u odnosu na šta je ona emergentna? Zašto govorimo samo o ženskom rodu i svim ‘drugim’ rodovima, koji su društveno konstruisani politikom marginalizacije i isključivanja? Čime i kako se mogu graditi solidarne i zajedničke prakse koje temelje na feminizmu i jednakosti?

Ni komentarjev: