28. jan. 2010

Delavnica 'Svetovi drugih'

ŠKUC-evi Ustvarjalni ponedeljki vabijo na delavnico

SVETOVI DRUGIH
Skupinsko pisanje znastvenofantastičnih zgodb


Meniš, da »ne znaš pisati«, »nimaš inspiracije« ali »zadostnih izkušenj«? Potem te na delavnici čaka veliko presenečenje, kajti vsi ti zadržki bodo - kot se za takšno delavnico spodobi - odpadli!

Kratkemu pogovoru o vsebinah, ki te najbolj zanimajo, in žanrskih posebnostih znanstvene fantastike, bo sledila skupna odločitev o dogajalnem času, prostoru in likih, ki bodo nastopili v zgodbah.

Tako kot pri stripovski ali glasbeni skupinski improvizaciji („jam session“), se bomo posedli v krog. Vsak bo začel pisati svojo zgodbo, po petnajstih minutah jo bo podal sosednjemu udeležencu, ki bo napisano prebral in v naslednjih petnajstih minutah zgodbo nadaljeval po lastnem okusu. Zgodbe bodo krožile, dokler ne bo vsaka udeleženka ali udeleženec prispeval svoje pisave k vsaki zgodbi. Če bo udeležencev (denimo) pet, bo tako v uri in pol nastalo pet zgodb. Delavnico bomo zaključili z branjem zgodb in – po vsej verjetnosti – obilico smeha.

Delavnico bo vodila Tea Hvala.

Info center ŠKUC, 1. februar 2010, med 17. in 20. uro. Prijave zbirajo osebno v Info centru ŠKUC na Starem trgu 21, po elektronski pošti info.skuc@guest.arnes.si ali po telefonu na številki 01 421 31 42 vsak dan med 12. in 20. uro.

Še to: Po dogovoru nastale zgodbe lahko ilustriramo ali/in oblikujemo v knjižico. Vsakdo bo prejel dva brezplačna fotokopirana izvoda. Druga možnost je, da zgodbe objavimo na posebej v ta namen odprti wiki strani (to je povezava na wiki stran z zgodbami v nemščini in angleščini, napisanimi na podobni delavnici v Salzburgu; brezplačne wiki strani omogočajo enostavno urejanje in spreminjanje že objavljenega, s tem pa je mogoče tudi spletno nadaljevanje delavnice).

Delavnica kljub dostopnosti orodij za neposredno skupinsko delo na spletu vztraja pri izvedbi v „resničnem“ prostoru in času ter uporabi staromodnih pripomočkov kot sta pisalo in papir, ker se bomo na ta način osredotočili na zgodbo in drug drugega, ne pa na popravljanje „zatipkanih“ napak.

Povezave: primeri zgodb, ki so nastale na podobnih delavnicah l. 2008 na festivalu
Ladyfest v Amsterdamu (vabilo in zgodbe) ter na že omenjeni delavnici, ki je potekala lani na konferenci Civilmedia v Salzburgu (vabilo in zgodbe).

Ni komentarjev: