6. mar. 2018

Ooo! Festival Deuje babe!Ooo!

Sinoči se je začel festival Deuje babe, šesti po vrsti, in to v situaciji, kjer se do zadnjega ni vedelo, ali ga bomo sploh lahko organizirale in organizirali v klubu (CMAK-u), ker ga je lastnik stavbe hotel izprazniti, pa tudi zato, ker smo babe, ki smo prejšnja leta gurale festival, letos okupirane z drugim delom.

(Ni res, divje babe čez zimo drnjohajo v jami v steni nad Reko, pod Šebreljami, in zavite v kožuhe divjih medvedov čakajo pomladi. A sinoči jih je zbudilo neko oddaljeno, a razločno in vztrajno tuljenje na severu. Nataknile so si copate iz prelisičenega krzna, da bi pred ljudmi skrile svoje kurje kremplje, se useknile in si obrisale smrkelj ob kožuh. Potem so se naložile v možnar in se po zraku odkotalile v CMAK.)

In res, Deuje babe so sinoči, v nedeljo, 4. marca, prvič letos pritulile z nastopom dua Sihasin, v katerem igrata Jeneda in Clayson Benally. Sestra in brat, staroselca iz ljudstva Diné, kot je zapisal Debelakau Mako, "sta se rodila v jedro političnih in ozemeljskih sporov, tam postavljena ograja pa ju je ločila od domovine in družine. Že med odraščanjem sta protestirala proti uničevanju narave in kulturnemu genocidu nad tradicionalnim življenjem njunega ljudstva".

Petega marca sta osnovnošolkam_cem v Cerknem zaplesala ob dinejskih tradicionalnih pesmih. Nisem ju videla, a če je Clayson zaplesal z obroči tako kot pred šestimi leti na videu, prav tako v OŠ Cerkno, verjamem, da so bili navdušeni.

Ooo!

Navdušena sem, ker je festivalski ekipi letos uspelo organizirati kar dva dogodka za šolarje, tega in še enega v Gimnaziji Jurija Vege Idrija, kjer bo 20.3. projekcija dokumentarca o stereotipih o moškosti, The Mask You Live In (ZDA) za drugi letnik v sodelovanju s tamkajšnjo izjemno profesorico zgodovine in sociologije, prof. Natašo Graovac. Pogovor bo moderiral dr. Iztok Šori iz Društva Vita Activa, ki po srednjih šolah letos pripravlja serijo pogovorov o spolnih stereotipih v okviru projekta Medijski spol.

Kakorkoli, to dokazuje, da Deuje tudi pozimi kdaj res - ampak res izjemoma - pogledamo iz svojih jam.

V soboto, 10. marca, sledi razstava s performansom Vstajniških socialnih delavk iz Ljubljane in koncert zagrebške zasedbe Žen. V petek, 16. marca, s Simonom Hudolinom-Salčijem pripravljava pogovor z naslovom Kdo se boji umetnic? Naslednjega dne sledi zaključni koncert festivala z zasedbama Tus Nua in 7AM.

Zdaj pa - ples obročev: https://www.youtube.com/watch?v=-KBHYWKcfK4


Ni komentarjev: