20. maj 2016

Delo na spolu, predavanje na Oddelku za etnologijo in kult. antropologijo (FF), 25. maj 2016

Društvo Mesto žensk v sodelovanju z Oddelkom za etnologijo in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani pripravlja cikel dogodkov, namenjenih študentkam_om in širši javnosti. Sodelovanje želi vzpodbuditi izmenjavo znanj, metodologij, pristopov in orodij raziskovalnega dela na dveh različnih poljih - v umetnosti in v znanosti, ter razpreti vprašanje odnosov do raziskovalnega subjekta. Potekalo bo v obliki predavanj, pogovorov, intervencij in delavnic.

Tea Hvala: Delo na spolu
Sreda, 25. maj ob 11.20 v predavalnici EIKA P4 (Zavetiška 5)


Prvo predavanje Tee Hvala z naslovom Delo na spolu izhaja iz njenega članka objavljenega v zborniku Performative Gestures Political Moves, ki je izšel leta 2014 kot nadaljevanje istoimenskega simpozija (v organizaciji Mesta žensk na ZRC SAZU, 2010) pri Red Athena University Press, založniškem projektu Centra za ženske študije Zagreb in transjugoslovanskih feminističnih akademkinj.

Tea Hvala bo v predavanju Delo na spolu razpravljala o burlesknih in kabaretskih predstavah, ki so nastale v Ljubljani med letoma 2011 in 2014: Cirkus Kabare, Fem TV, Rdeči kabaret, Cabaret Lounge Rouge, Tatovi podob in Somrak bleščečih sprevržencev. Osredotočila se bo na skupine performerjev, ki jih zaradi produkcijskega načina lahko umestimo bodisi v alternativni bodisi v neodvisni razred kulture. Izpostavila bo točke iz posameznih predstav, ki razkrivajo delo, potrebno za uprizarjanje specifičnih ženstvenosti in možatosti. Glavne značilnosti sodobnih ljubljanskih burlesk in kabaretov ter njihove možne vire inspiracije – tako zgodovinske kot kulturne – bo obravnavala v dialogu z novejšimi razpravami o »novi burleski« v ZDA in zahodni Evropi.

Predavanje bo uvedla sourednica zbornika dr. Katja Kobolt, ki bo predstavila izhodišča in vprašanja vezana na razumevanje procesa historizacije in njegovega ideološkega pozicioniranja. Le-ta bistveno prispevajo k refleksiji raziskovalnih pozicij in teoretskih premišljanj performativnosti, performansa, feminizma, historizacije oziroma njihovih političnih implikacij v in za "kontinentalno posocialistično" stanje.


Teja Reba: Delo iz ljubezni
Četrtek, 26.5 ob 11.20 v predavalnici EIKA P4 (Zavetiška 5)

Teja Reba bo v pogovoru predstavila raziskavo, ki je spremljala ustvarjanje predstave z istoimenskim naslovom in ki starševsko vlogo (in reproduktivno delo) problematizira predvsem z vidika sodobnih prekarnih delovnih pogojev umetniškega ustvarjanja, ki ukinjajo razliko med delom (družbenim) in zasebnostjo – to enačenje ni več stvar politične deklarativnosti, ampak nuja. Produkcija je zasedla celotno polje življenja, v prekarnih delovnih razmerah pa se produkcija in reprodukcija pomešata. Če je torej družinska sfera vključena v delo, se potemtakem tudi njeni proizvodi lahko družbeno, ekonomsko vrednotijo? Koliko je vreden otrok? Kolikšno ekonomsko vrednost ima rojevanje? In kolikšno ekonomsko vrednost proizvaja umetniško delo?

Predstavitev bo opremljena s primeri drugih umetniških del in odnosov, ki jih je avtorica z njimi vzpostavila med procesom ustvarjanja predstave.

Ni komentarjev: