25. feb. 2015

3. festival Deuje babe

Ob mednarodnem dnevu žensk bo v Cerknem med 6. in 8. marcem potekal 3. festival Deuje babe

Festival se imenuje po arheološkem najdišču nad dolino reke Idrijce, kjer so po ljudskem izročilu prebivale neukročene ženske. Festival je zvest izročilu, saj predstavlja »divje« umetniško izražanje in aktivistično delovanje deklet ter žensk. Daje jim možnost, da svoje delo predstavijo širši publiki, prednost pa daje tistim ustvarjalkam in borkam, ki zavračajo stereotipne predstave o ženskah ter kršijo nenapisana pravila o »normalnem« videzu, obnašanju, spolni usmerjenosti, načinu življenja, poklicni izbiri ipd. Festival Deuje babe zagovarja enakost vseh žensk – tudi tistih, ki se niso rodile kot ženske – in pravičnejši svet za vse: za ženske, moške in otroke.

Celoten program je objavljen na CMAK-ovi spletni strani.  

Maruša Lipušček in Tea Hvala sta ob tej priložnosti posneli radijsko oddajo Festival Deuje babe, kjer sta podrobneje predstavili festivalski program z gostjami Nado Žgank, Maro Vujić in Janjo Hiti (Radio Odmev - Primorski val, 5. marec 2015).


Foto Nada Žgank, plakat Tea Hvala in Matjaž Peternelj

CMAK festival tudi letos pripravlja v sodelovanju z Mednarodnim feminističnim in queer festivalom Rdeče zore iz Ljubljane in društvom Grrrls Kulturverein iz Gradca. Prvič sodeluje z ljubljanskim Mednarodnim festivalom sodobnih umetnosti Mesto žensk in Društvom upokojencev Cerkno.

Ni komentarjev: