23. mar. 2011

Predstavitev stripa Nemirno morje

Pri Forumu Ljubljana je v zbirki Ambasada Strip izšel moj prevod stripovskega albuma Nemirno morje Helene Klakočar. Na predstavitvi v četrtek, 31. marca 2011 ob 18.00 v KIOSKU Kina Šiška, bo - žal v odsotnosti avtorice - potekal pogovor o albumu, avtobiografskem stripu in (ne)vidnosti stripovskih ustvarjalk. Vabljene/i na pogovor z urednico zbirke Katerino Mirović in mano.

Zgodba se prične junija 1991, ko se počitniško jadranje po Jadranu sprevrže v beg pred vojno v Jugoslaviji. Da je morje nemirno tudi v krajih, kamor se zagrebška umetnica in galeristka, ki je nenadoma postala begunka, zateče s svojim partnerjem in hčerkico, je razvidno že iz tveganih postankov v grških in italijanskih pristaniščih. V sklepnem delu se umetnica, ki pričakuje drugega otroka, z družino zateče na Nizozemsko, kjer se odloči, da bo raje plula po viharnih vodah svobode, kot da bi pristala na životarjenje na mrtvem morju nizozemske azilantske politike.

Helena Klakočar je diplomirala na Oddelku za grafiko na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu, iz slikarstva in animiranega filma pa na Nizozemskem. Poleg samostojnega dela je kot slikarka, ilustratorka, striparka in animatorka sodelovala z umetniškimi skupinami Zzot, Divlje oko in Migrative Art. Med letoma 1990 in 1991 je vodila program zagrebške Galerije SC. Sodelovala je na več mednarodnih razstavah, trenutno pa pripravlja projekt F.W.P. / Prvi svjetski mir. Za prvi del Nemirnega morja, ki je izšel l. 1999 pri belgijski založbi Freon, je l. 2000 na mednarodnem stripovskem festivalu v Angoulemu v Franciji prejela nagrado Alph-Art za najboljšo tujejezično knjigo in posebno nagrado radia France Info.

Dogodek organizira Kino Šiška v sodelovanju s Forumom Ljubljana.

Časopis Dnevnik je 4. junija 2011 objavil intervju z avtorico pod naslovom Realnost begunskega življenja.

Ni komentarjev: